Häfele Loox belysning - lys

Häfele Loox LED-Belysning – Lys

Hurtige links

Den rette belysning er en vigtig del af hjemmet, men at finde den helt rette belysning til dit hjem kan være svært. Behovet for lys varierer meget efter behov, samt hvilket rum vi befinder os i. På badeværelset og køkkenet skal belysningen være kraftig og klar, modsat i stuen hvor belysningen gerne må mere dæmpet og hygge præget.

 

Den rette belysning

Når du skal vælge den helt rette belysning, er der en række parameter som har betydning for dit valg af belysning. Hvor kraftigt skal dit lys være? Hvilken farvetemperatur skal lyset have? Hvor mange watt bruger lyset? Hvor energivenlig er lyset?

Vi har listet en række parameter som benyttes til at beskrive en pære. Alle emner vil blive beskrevet yderligere i nedenstående, så du kan finde den helt rette belysning til dit hjem.

  • Volt (V)
  • Farvetemperatur i kelvin (K)
  • Lysfarve
  • Lysstyrke i lumen (lm)
  • Ydelse i watt (W)
  • Farvegengivelsesindeks (CRI eller Ra)
  • Spredningsvinkel og lux (lx)
  • IP-godkendelse

 

VOLT

Volt er måleenheden for elektrisk spænding.

I vores Häfele Loox lyssystem indgår der kun LED-lys med enten 12 volt eller 24 volt. Du kan under hvert produkt se hvorvidt det er et 12 V LED-lys eller 24 V LED-lys.

Antallet af volt er vigtigt i forhold til at vælge den rette netdel. Netdelen er hovedkomponenten i Häfele Loox lysstem. Netdelen er det komponent som videregiver strøm til alle de andre komponenter så som lys, kontakter osv. Netdelen er derfor det komponent som hele lyssystemet bygges op om, og som forbinder alle komponenter. Læs mere om Häfele Loox netdel her!

Det er vigtigt at du vælger en netdel med det rette antal volt. Dvs: Hvis du køber 12 volt LED-lys, skal du vælge en 12 volt netdel, således der bliver videregivet den rette mænge volt/strøm til dine lys. Det samme gør sig gældende for 24 volt LED-lys. Hvis du køber 24 V LED-lys, skal du vælge en 24 V netdel.

 

FARVETEMPERATUR (KELVIN) OG LYSFARVE

Farvetemperaturen på dine lys måles i kelvin (K). Kelvin-værdien fortæller hvor koldt eller varmt lyset opfattes. Jo højere kelvin-værdien er, jo hvidere og koldere opfattes lyset. Farvetemperaturen og lysfarven på dine lys har stor betydning for stemningen i rummet. Skal lyset bruges som behagelig og hyggelig belysning i stuen, eller skal bruge til god oplysning af et maleri i et galleri.

På nedenstående skema har vi give dig en oversigt over hvilke farvetemperatur der anbefales i hvilke rum, samt hvilke egenskaber farvetemperaturen har.

Eksempelvis en pære på 2700 kelvin egner sig godt til opholdsrum så som soveværelset, stuen, spisestuen eller en restaurant, fordi farvetemperaturen skaber en behagelig, rar og hyggelig belysning svarende til en glødepære.

LYSSTYRKE I LUMEN (lm)

Lysets styrke måles i lumen. Lumen angiver mængden af lys fra lyskilden, altså hvor meget lys en lyskilde udsender. Jo højere lumen tal, jo kraftigere og skarpere er lyset. Lumen tallet fortæller altså hvor høj styrken af pærens belysning er.

Man kan også benytte lumen til at se hvor godt pæren udnytter energien til at producere lys, med andre ord, hvor energibesparende pæren er. Jo flere lumen pr. watt et lys har, jo mere energibesparende er den.

Eksempel: En pære med en lumen på 150 lm og en ydelse på 3,2 watt, er mere energibesparende end en pære med en lumen på 142 lm og en ydelse på 3,2 watt. Begge pærer har en ydelse på 3,2 watt, men den første pære har en højere lumen, hvilket vil sige at den lyser kraftigere og skarpere end pære nr. 2. Dette vil sige at pære nr. 1 udnytter energien bedre og derfor er mere energibesparende.

 

YDELSE I WATT (W)

Watt er en måleenhed for effekt. Det vil sige den effekt (antal watt) der ydes for at pæren lyser.

Under hvert produkt er der angivet hvor stor en ydelse/antal watt det enkle produkt bruger. Antallet af watt pr. lys er vigtigt i forhold til at vælge den rette netdel. Netdelen i Häfele Loox lyssystem fås med heldholdvis 20, 40, 60 eller 90 watt.

Antallet af watt angivet på netdelen, er det maksimale antal af watt den enkel netdel kan udlede. Det vil sige at en netdel med 20 watt maksimal kan udlede 20 watt, og derfor må de tilsluttede komponenter IKKE bruge mere end 20 watt tilsammen. Overstiges det samlende antal watt skal du tilkøbe endnu en netdel, eller en mere kraftfuld netdel.

Det er meget vigtigt at de tilsluttede komponenter IKKE bruger flere watt tilsammen, end det netdelen maksimal kan udlede.

Hvordan udregner jeg hvor mange watt mine komponenter tilsammen bruger? På hvert produkt/komponent står der hvor mange watt det enkle produkt bruger, og dette ligger du blot sammen med antallet du skal bruge.

Eksempel: Skal du f.eks. bruge 4 LED-spot med en ydelse på 3,8 watt pr. spot, så skal du bruge en 20 watt netdel. 3,8 x 4 = 15, 2 à 4 LED-spot bruger tilsammen 15,2 watt og derfor skal du vælge en 20 watt netdel.

 

FARVEGENGIVELSESINDEKS (CRI eller Ra)

Lysets farvegengivelsesværdi måles i CRI eller Ra. Farvegengivelsesværdien fortæller hvor godt farverne gengives. Jo højere farvegengivelsesværdien er, jo bedre gengives farverne. Har du eksempelvis et maleri som du gerne vil have lyst op og dets farve skal gengives bedst muligt, skal du vælge en pære med en høj farvegengivelsesværdig.

Dagslys har en farvegengivelsesværdi på 100 CRI, hvilket er det højeste på skalaen. En LED-pære har en farvegengivelsesværdi på 80-95 CRI.

 

SPREDNINGSVINKEL OG LUX

Spredningsvinkelen er angivet i grader, og angiver hvor koncentreret lysstrålen er og i hvor stor en vinkel lyset spredes. En lille spredningsvinkel giver en mere koncentreret belysning på en mindre overflade, hvorimod en høj spredningsvinkel giver en mindre koncentreret belysning på en større overflade. Jo større vinkel, jo større spredning af lyset.

Lux (lx) angiver lysstyrken målt over en overflade, med andre ord hvor koncentreret lysstyrken er over en overflade. Lux kan godt mindre lidt om lumen, men lux (lx) er lysstyrken over en overflade, hvorimod lumen (lm) er mængden af lys en pære udsender.

Lysstyrken over en overflade (lux) vil falde, jo højere spredningsvinklen er. Lysstyrken vil blive mindre, jo mere du spreder lyser ud over en overflade.

 

IP-GODKENDELSE

IP koden angiver lampens tæthedsgrad. IP koden består af 2 tal, som hver fortæller om graden af beskyttelse mod fremmedlegemer og vand.

Det første ciffer angiver graden af beskyttelse mod fremmedlegemer og beskyttelse af personer.

0. Ingen beskyttelse
1. Beskyttelse mod faste genstande med en diameter på 50 mm eller mere (f.eks. en hånd).
2. Beskyttelse mod faste genstande med en diameter på 12 mm eller mere (f.eks. en finger).
3. Beskyttelse mod faste genstande med en diameter på 2,5 mm eller mere (f.eks. værktøj).
4. Beskyttelse mod faste genstande med en diameter på 1 mm eller mere
5. Støvbeskyttet
6. Støvtæt

Det andet ciffer angiver graden af beskyttelse mod vand.

0. Ingen beskyttelse
1. Dryppende vand
2. Dryppende vand med en hældning på op til 15 grader
3. Regn med en hældning på op til 60 grader
4. Oversprøjtning fra alle retninger
5. Vandstråle
6. Kraftig vandstråle
7. Nedsænkning i vand (kortvarig)
8. Nedsænkning i vand (lang tid)

Eksempel: Som det ses på ovenstående billede, så er dette spot ovenfra beskyttet mod faste genstande med en diameter på 12 mm eller mere, men ingen beskyttelse mod vand. Nedefra er dette spot dog beskyttet mod faste genstande med en diameter på 1 mm eller mere, samt oversprøjtning fra alle retninger.

Kategorier Guides

Related Posts

Information

Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort

Nyeste indlæg

Se flere nye indlæg