Loox5 ultimative guide

Den ultimative guide til Loox5



Ved første øjekast kan Loox5 måske virke kompliceret, men der er faktisk mening med galskaben, og resultatet gør det det værd, at sætte lidt tid af til at sætte sig ind i det.

Loox5 kan være lige præcis det, som dit hjem mangler for at skabe den rette hyggestemning for dig og din familie.

I denne guide vil vi forsøge at gøre det så enkelt som muligt, så du kan komme hurtigt videre med projektet. 


Netdele og fordelere

Det giver måske sig selv, at for at kunne få gang i et lyssystem, så skal der strøm til. Loox5 netdelene kommer som strømforsynende med eller uden switch. Switch vil sige, at de vil enten kunne slukkes på væggen eller på selve netdelen. 

Der er et par ting, som man skal kigge efter, når man skal finde ud af hvilken netdel, der er den rigtige til projektet. 

Først og fremmest skal du overveje hvor stort et projekt du står med, og hvor mange og hvilke enheder, som du gerne vil have sat op. Det har nemlig betydning for, om du skal have en netdel med 12V eller 24V, og hvor mange watt den skal kunne trække.

12V versus 24V

Netdelene kommer i 12V og 24V. Hvad betyder det så? 

Som du nok allerede har gættet er forskellen på de to versioner deres spænding på henholdsvis 12V eller 24V. En netdel på 24V har mere kraft end en på 12V. 

Som en tommelfingerregel kan det forstås som; hvis du kun skal bruge et lille system med få sammensatte Loox5 enheder, så kan du "nøjes" med 12V. Har du derimod behov for noget, der kan bære et lidt større system, så er det anbefalet at bruge et 24V system. For eksempel, hvis du ønsker kun at oplyse dit vitrineskab, så er 12V måske det du skal bruge. Vil du til gengæld bruge Loox5 som lyssystem til din stue, er 24V det bedre bud. 

Uanset hvilket system du bruger, skal du være opmærksom på, at der er en begrænsning for watt output pr. netdel. Du må ikke overskride denne grænse. For 12V systemet kommer netdelene i versioner med 20w, 40w eller 60w. For 24V systemet kommer netdelene i versioner med 20w, 40w eller 90w. 

Altså betyder det, at hvis du har 4 enheder der tilsammen snupper 18w, så kan du bruge en netdel med 20w. Hvis du har 5 enheder som tilsammen snupper 24w, så skal du op og have en netdel på 40w. 

Eksempel:

Du har valgt 6 lys med et watt forbrug på 3,4W pr. lys. Tilsammen har de 6 lys et watt forbrug på 20,4W (3,4 x 6 = 20,4). Selvom watt forbruget kun er 0,4 over 20 W kan du dog ikke bruge en 20W netdel her. Så snart det går over 20 W skal du gå en størrelse op og vælge en 40 W netdel.  

Netdele

Netdele er den vigtigste del af dit nye lyssystem. Det er den del som fører strøm ud til de tilsluttede lys/enheder. Det er den del som skal tilsluttes vægkontakten. Du kan få netdelen i helholdsvis 20W, 40W, 60W eller 90W.

Hvilken styrke netdel, som du skal bruge, kommer an på hvor mange enheder, som du har tænkt dig at tilslutte. Som nævnt i afsnittet før dette, så må du ikke tilslutte flere enheder til en netdel end den kan udlede watt. 

Har du et lille projekt, kan det være du kan nøjes med en 12V/20W netdel. Vil du belyse hele dit køkken er det bedre med en 60W eller 90W/24V netdel, så den kan håndtere mange tilslutninger. 

Switch-funktionen betyder at du kan sætte forskellige tændings indstillinger på selve netdelen. Det kan for eksempel være som i denne video:

Hvis du bliver helt i tvivl om netdelene passer sammen, så kan du eventuelt købe et sæt med både netdel og fordeler. Det kan du finde i netdel kategorien

Fordelere 

Du har brug for mindst én fordeler. En fordeler gør lige præcis det, som det lyder som om: den fordeler strømmen fra netdelen ud til de forskellige enheder. 

En fordeler har typisk 6 udgange. Det vil sige, at du kan tilslutte 6 ledninger til fordeleren. Det betyder dog ikke, at du kun kan tilslutte 6 lys pr. fordeler. Du kan nemlig tilslutte endnu en fordeler til fordeleren, eller måske en 4-vejs ledning. Så længe du overholder reglerne for 12V/24V, og at du ikke må tilslutte flere enheder til netdelen end den kan udlede Watt (maks. 20W forbrug for en 20W netdel osv.), så kan du få et kæmpe system ud af samlingerne.

En 4-vejs ledning har dog den begrænsning, at der kun må være to i forbindelse. Det vil sige at hvis du sætter en 4-vejs ledning i en 4-vejs ledning, kan den ikke forlænges mere end det.

Hvis du gerne vil gøre brug af Häfele Connect Mesh netværket så skal du bruge en af de fordelere som kan tilsluttes via bluetooth. Vi har sat det lille Bluetooth mærke på produktet, så det er nemt at finde. Læs mere om Häfele Connect Mesh længere nede på siden.  

Ledninger 

Der er funktions forskelle på ledningerne i Loox5 systemet. Ligesom med netdelene kommer de i 12V og 24V versioner. Du skal bruge en 12V ledning med en 12V netdel, og en 24V ledning til en 24V netdel. Derudover er der forskel på om du skal bruge den til monokrom, multi-hvidt eller RGB lys. 

Men bare rolig! Vi har markeret alle ledninger på produktsiden med et lille ikon som vil fortælle dig om den ledning du kigger på er til 12v, 24v, monokrom osv. 

Der er også forskel på om ledningen hører til LED-bånd eller ej. LED-bånd kræver nemlig et specielt clips som kan sættes på båndet. Det har spotlys m.m. ikke brug for, derfor er ledninger til LED-bånd specielle. Men det er så også den eneste forskel lige på det punkt. Så snart du har defineret om du har en ledning til dit LED-bånd, gælder de samme regler som for de andre ledninger. Er der 12v eller 24v? Monokrom, multi-hvid eller RGB? 

Umiddelbart må der ikke være mere end 6-10 meter fra enhederne i Loox5 systemet, men de fleste ledninger kommer i længder fra 0,5 til 2 m. Det er muligt at forlænge ved at bruge en forlængerledning, som clickes på den oprindelige ledning. Men nej, du kan ikke forlænge ledningerne uendeligt. 

Hvis der bliver for stor afstand mellem enhederne kan der opstå tab af volt, hvilket vil resultere i synlig forringelse af lysstyrken og kvaliteten. 

Når du har valgt netdel, fordeler og ledningstype er der et hav af muligheder for hvordan du kan tilknytte enhederne. Billedet nedenunder er et eksempel på hvordan det kan gøres. 

Som du kan se, er det muligt at tilslutte alle tre lystyper til den samme fordeler ved at tilslutte en multi-hvid/RGB fordeler til hovedfordeleren. Det er vigtigt at multi-hvid fordeleren får to udgange ved siden af hinanden i hovedfordeleren, og RGB fordeleren får tre udgange ved siden af hinanden. 

Du må gerne bruge den samme fordeler til flere typer enheder, som du kan se ved den multi-hvide fordeler, der har to LED lys og et spotlys tilsluttet, eller ved 6-vejs fordeleren som har en lampe og en USB-ladestation. 

Så for at opsummere:

For at forbinde til strømnettet skal du bruge en strømførende netdel → For at forbinde til den strømførende netdel skal du bruge en fordeler → For at forbinde enhederne til hinanden skal du bruge ledninger. 

Husk at 12V skal være i 12V, og 24V skal i 24V. Hvis du ønsker at bruge RGB eller multi-hvidt lys skal du bruge en fordeler med Häfele Connect Mesh tilknytning.


Lys 

Lad os gå videre til valget af lys.

Der er flere lystyper, som du kan få igennem Loox5 serien. På de fleste produktsider vil du kunne se, at der står enten monokrom, multi-hvid eller RGB lystype. Hvilken slags lystype som er den rigtige for dig, tja, det er kun dig, der ved det. 

Det kan være en god ide at overveje hvilken stemning og udtryk du ønsker at have i lokalet, før du køber. For at hjælpe dig lidt har vi herunder lavet en kort forklaring af hvad lyset kan gøre for dig.

Monokromt lys

Monokromt lys er betegnelsen for lys som har en forudbestemt lystemperatur, som man ikke kan ændre på. 

Monokromt lys kommer typisk i lystemperaturerne 2700K, 3000K, 4000K og 5000K. Hvis du ønsker en konstant lystemperatur, som kun skal kunne dæmpes i lysstyrken (ved tilføjelse af lysdæmper), så er monokromt lys til dig.

Monokromt lys har et 2-pin system, og er på sin vis det mest simple lys af de tre versioner i Loox5 serien, men samtidigt er det også det, som du skal kigge efter i ledninger og netdele, hvis du ønsker tilbehør som for eksempel USB-ladestationer og lignende. 

Vi har markeret monokromt lys med dette ikon: 

Multi-hvidt lys

Multi-hvidt lys handler om at kunne ændre på lystemperaturen. Hvis du ikke kan nøjes med en enkelt farvetemperatur, som monokromt lys er indstillet til, så kan du vælge multi-hvidt lys. Med et lys som dette kan du justere lystemperaturen i en rækkevidde på (typisk) 2700K til 5000K. 

Med en tilføjelse af lysdæmpning kan du både ændre lystemperatur og lysstyrke. Hvis du ønsker stor rækkevidde (men ikke farvet lys), så er multi-hvidt det, som du skal vælge.

Vi har markeret multi-hvid med dette ikon: 

Hvordan kan du så bruge temperatur i dit lys? Du kan faktisk ændre på hele rummet ved at ændre på den. Har du møbler i koldttonede farver på stengulv og vælger et koldt lys oveni, kan det virker uinviterende. Et varmt lys kan give fornemmelse for, ja, varme, og pludselig er det meget mere indbydende at have hyggestunder i. 

Har du derimod et allerede varmtonet lokale med tunge møbler i dybe farver, kan et koldt lys give en friskhed i rummets udtryk. 

I det store hele handler det om balance. Et godt lys i den rigtige temperatur kan give dig det rummet måske mangler. Derudover kan det også (lige som det monokrome lys) være med til at skabe stemningsforskel på dag og aften. 

RGB-lys 

RGB-lys er farvet lys. Det fede ved RGB er, at du kan skifte farven på lyset lige som du har lyst til. Vil du have et reolsystem som lyser op lige så lyserødt som en flamingo? Det kan RGB lys gøre for dig. Valget er dit :)

Noget af det som man kan bruge RGB lys til er at skabe en stemning eller energi i rummet. For eksempel er blåt lys ofte beroligerende, og kunne derfor være et godt bud til soveværelset. Du kan også ændre lyset til en lysere farve som kan virke opkvikkende, så du kan fokusere bedre i kontoret. 

Vi har markeret RGB lys på produktsiderne med dette ikon: 

Du kan vælge lige det slags lys du ønsker. Det er bare vigtigt, at du husker, at RGB-lys kræver RGB fordeler og ledninger, multi-hvid kræver multi-hvid og monokrom kræver monokrom. 


Häfele Connect Mesh

Häfele Connect Mesh er Häfeles svar på et netværkssystem, hvor du kan styre alle dine enheder samtidigt eller hver for sig. 

Ved at tilslutte dit lyssystem til Häfele Connect Mesh kan du ikke kun tænde og slukke lyset på din mobil, men også ændre farver, toner og lysdæmpning. Du kan sætte det til at tænde kun halvdelen af rummet eller læsenichen, samtidigt med at det dæmpede lys i reolsystemet giver et svagt skær for hyggens skyld. 

Connect Mesh bliver forbundet via Bluetooth. Derfor har vi sat et lille Bluetooth mærke  ved Connect Mesh produkterne. Du kan downloade Häfele Connect Mesh appen på iOS og Android. 

Connect mesh er nødvendig for at få det fulde udbytte af multi-hvidt og RGB lys. 

I videoerne fra Häfele herunder er der forklaring på, hvordan man kan opsætte netværket igennem appen og opsætning af 6-vejs connect mesh fordeler: 

I denne video får du en forklaring på hvordan man kan resetter og updater systemet: 


Tilbehør til Loox5

Det er ikke kun lys, som kan knyttes til det smarte plug-and-play system. Der er også mulighed for at få kontakter, fjernbetjeninger og sensorer.

Med tilbehør som disse kan du tage tilpasningen af Loox5 systemet en ekstra tak op. Du kan for eksempel bruge en 4-vejs knap til at sætte fire standard indstillinger af lyset op på samme knap.

I dette afsnit vil vi kort forklare lidt omkring tilbehøret. 

Fjernbetjeninger

Vi tager fjernbetjeningen først.

Der er to metoder hvorpå du kan konfigurere fjernbetjeningen. Den ene er manuel og den anden kræver Häfele Connect Mesh appen. Uanset hvilken metode du vælger, så skal du bruge en Connect Mesh fordeler/netdel for at få tilsluttet fjernbetjeningen på grund af Bluetooth funktionen. 

Du kan se i videoen herunder hvordan den skal konfigureres via app:

Herunder kan du se hvordan det gøres uden app:

Når først du har fået tilsluttet fjernbetjeningen, er du kun et klik fra lysdæmpning, farvestyring og ren hyggestemning.

Kontakter

Kontakter er endnu en smart måde, hvorpå du nemt kan styre systemet. Du kan få et par forskellige versioner, som alle er i enkelt, diskræt design. 

Det er muligt at få både kontakter til at træde på, trykke på og til slet ikke at røre. Du vil kunne se på produktsiden om kontakten skal bruge Häfele Connect Mesh eller ej. Et eksempel på en kontakt, som benytter Bluetooth funktionen, er en 4-vejs kontakt. 

I videoen herunder kan du se, hvordan man kan tilslutte en 4-vejs kontakt. Med en sådanne kontakt får du faktisk 4 kontakter i en, da de forskellige sektionsplader kan konfigureres til at styre forskellige dele af systemet. 

Bevægelsessensor

Hvis du gerne vil have at skabet lyser op når skabslågen bliver åbnet, så er dette afsnit for dig. Bevægelsessensorne i Loox5 systemet er super smarte, og lette at sætte op. Hvis du ønsker, kan du bruge en bevægelsessensor til at oplyse hele dit walk-in-closet, når du går ind i det. 

De fleste af sensorne har en sensorrækkevidde på 3000 mm. Det vil sige, at det er den rækkevidde, hvori den kan opfatte bevægelse. Rækkevidden gælder i alle retninger.

Bevægelsessensor hører under tilbehør, hvilket kræver en 2-pin ledning, dvs. en ledning til monokrome lys.

Installationen er ikke kompliceret. Ligesom du skal fræse et hul til indbygningsspot, skal du ligeledes fræse et hul til bevægelsessensoren. Når sensoren er tilsluttet en fordeler/netdel, presses sensoren ind i det fræses hul.

Du kan også få en sensor, som du putter i et monteringskabinet, som fastskrues på skabet. 

Bemærk, at du har brug for netdele og fordelere, som kan tilknyttes til Häfele Connect Mesh, for at sætte det op.

IP-godkendelse

Hvad betyder det når der står IP20 eller IP44?

Det er godkendelsesfaktoren for, hvorvidt lyset kan tåle vandsprøjt eller ej. Hvis du overvejer at installere lys i dit badeværelse, eller andre steder hvor der kan opstå vandsprøjt eller damp, så bør du holde øje med denne godkendelse.

Det er et spørgsmål om sikkerhed, og bør absolut ikke ignoreres. 

  • IP20: Absolut ikke i nærheden af vand! (Area 3 på billedet)
  • IP44: Kan tåle vandsprøjt (splash proof)  (Area 2 på billedet)
  • IP67: Kan bruges i sauna, badeområder og udendørs. Har specielt PUR-indkapsling og silikonefatning. (Area 1 på billedet)

Der eksisterer ikke nogle LED-bånd på vores hjemmeside, som kan tåle Area 0 på tegningen. Det er heller ikke tilladt at nedsænke IP67 i vand permanent. Du bør ikke bruge IP20 i et vådrum. 

Vær opmærksom på, at netdelene og fordelerne kun findes i IP20 versioner. Du skal derfor tænke over placeringen af netdelen, hvis du bruger et LED-bånd i område 1 og 2.

Hvis du er i tvivl, så dobbelttjek eller ring. Selvom Loox5 er et lavsstrømssystem, skal man stadig være påpasselig, når man installerer elektriske systemer nær vand.


Vi håber, at denne guide har kunnet hjælpe dig på vej i projektet, eller i det mindste givet dig en smagsprøve på Loox5 systemet. 

Hvis du stadig er forvirret, så er du selvfølgelig hjertens velkommen til at kontakte os ;) Så skal vi nok forsøge at hjælpe dig igennem processen.