Häfele Loox belysning - LED-bånd

Häfele Loox LED-Belysning – LED-bånd

Hurtige links

Den rette belysning er en vigtig del af hjemmet, men at finde den helt rette belysning til dit hjem kan være svært. Behovet for lys varierer meget efter behov, samt hvilket rum vi befinder os i. På badeværelset og køkkenet skal belysningen være kraftig og klar, modsat i stuen hvor belysningen gerne må mere dæmpet og hygge præget.

 

Den rette belysning

Når du skal vælge den helt rette belysning, er der en række parameter som har betydning for dit valg af belysning. Hvor kraftigt skal dit lys være? Hvilken farvetemperatur skal lyset have? Hvor mange watt bruger lyset? Hvor energivenlig er lyset?

Vi har listet en række parameter som benyttes til at beskrive et LED-bånd. Alle emner vil blive beskrevet yderligere i nedenstående, så du kan finde den helt rette belysning til dit hjem.

  • Volt (V)
  • Farvetemperatur i kelvin (K)
  • Lysfarve
  • Lysstyrke i lumen (lm)
  • Ydelse i watt (W)
  • Farvegengivelsesindeks (CRI eller Ra)
  • Spredningsvinkel og lux (lx)
  • IP-godkendelse

  

VOLT

Volt er måleenheden for elektrisk spænding.

I vores Häfele Loox lyssystem indgår der kun LED-bånd med enten 12 volt eller 24 volt. Du kan under hvert produkt se hvorvidt det er et 12 V LED-lys eller 24 V LED-lys. LED-båndet tilsluttes let til netdelen ved hjælp af ledningen med det lille stik som blot sættes ind i netdelen.

Antallet af volt er vigtigt i forhold til at vælge den rette netdel. Netdelen er hovedkomponenten i Häfele Loox lysstem. Netdelen er det komponent som videregiver strøm til alle de andre komponenter så som lys, kontakter osv. Netdelen er derfor det komponent som hele lyssystemet bygges op om, og som forbinder alle komponenter. Læs mere om Häfele Loox netdel her!

Når du køber LED-bånd, er det vigtig at du køber et bånd med samme antal volt som netdelen. Det vil sige, hvis du køber 12 volt LED-bånd, skal du vælge en 12 volt netdel, således der bliver videregivet den rette mænge volt/strøm til dit LED-bånd. Det samme gør sig gældende for 24 volt LED-bånd. Hvis du køber 24 V LED-bånd, skal du vælge en 24 V netdel.

 

FARVETEMPERATUR (KELVIN) OG LYSFARVE

Farvetemperaturen på dine lys måles i kelvin (K). Kelvin-værdien fortæller hvor koldt eller varmt lyset opfattes. Jo højere kelvin-værdien er, jo hvidere og koldere opfattes lyset. Farvetemperaturen og lysfarven på dine lys har stor betydning for stemningen i rummet. Skal lyset bruges som behagelig og hyggelig belysning i stuen, eller skal bruge til god oplysning af et maleri i et galleri.

På nedenstående skema har vi give dig en oversigt over hvilke farvetemperatur der anbefales i hvilke rum, samt hvilke egenskaber farvetemperaturen har.

Eksempelvis en pære på 2700 kelvin egner sig godt til opholdsrum så som soveværelset, stuen, spisestuen eller en restaurant, fordi farvetemperaturen skaber en behagelig, rar og hyggelig belysning svarende til en glødepære.

 

LYSSTYRKE I LUMEN (lm)

Lysets styrke måles i lumen. Lumen angiver mængden af lys fra lyskilden, altså hvor meget lys en lyskilde udsender. Jo højere lumen tal, jo kraftigere og skarpere er lyset. Lumen tallet fortæller altså hvor høj styrken af pærens belysning er.

Ved LED-bånd oplyses lumen pr. meter. Lysstyrke lm pr. meter angiver hvor høj lysstyrken er pr. meter på LED-båndet.

Man kan også benytte lumen til at se hvor godt LED-båndet udnytter energien til at producere lys, med andre ord, hvor energibesparende LED-båndet er. Jo flere lumen pr. watt et bånd har, jo mere energibesparende er den.

Eksempel: Et LED-bånd med en lumen på 495 lm pr. meter og en ydelse på 4,8 watt, er mere energibesparende end et LED-bånd med en lumen på 440 lm pr. meter og en ydelse på 4,8 watt. Begge LED-bånd har en ydelse på 4,8 watt, men det første LED-bånd har en højere lumen, hvilket vil sige at den lyser kraftigere og skarpere end LED-bånd nr. 2. Dette vil sige at LED-bånd nr. 1 udnytter energien bedre og derfor er mere energibesparende.

 

YDELSE I WATT (W)

Watt er en måleenhed for effekt. Det vil sige den effekt (antal watt) der ydes for at pæren lyser.

Under hvert produkt er der angivet hvor stor en ydelse/antal watt det enkle LED-bånd bruger pr. meter. Antallet af watt pr. meter er vigtigt i forhold til at vælge den rette netdel. Netdelen i Häfele Loox lyssystem fås med heldholdvis 20, 40, 60 eller 90 watt.

Antallet af watt angivet på netdelen, er det maksimale antal af watt den enkel netdel kan udlede. Det vil sige at en netdel med 20 watt maksimal kan udlede 20 watt, og derfor må de tilsluttede komponenter IKKE bruge mere end 20 watt tilsammen. Overstiges det samlende antal watt skal du tilkøbe endnu en netdel, eller en mere kraftfuld netdel.

Det er meget vigtigt at de tilsluttede komponenter IKKE bruger flere watt tilsammen, end det netdelen maksimal kan udlede.

 

Vores LED-bånd er en del af Loox 5 serien. Fordi LED-båndene er en del af Loox 5 serien, skal du tilkøbe en adapter for at kunne tilslutte LED-båndet til en Loox netdel. Adapter skal kun benyttes sammen med LED-bånd, og IKKE kontakter og andre lys.

Men det er vigtigt at være opmærksom på adapteren til 12V lys har en maks. belastning på 42 watt pr. adapter. Det vil sige at, der ikke må tilsluttes mere end 42 watt til de enkle tilslutnings stik. Hvis LED-båndet bruger mere end 42 watt i alt, skal det forkortes, eller deles og tilkoble i endnu et tilslutningsstik (En netdel kommer med 6 tilslutnings stik).
Det samme gør sig gældende med adapteren til 24V lys, som har en maks. belastning på 84 watt pr. adapter.

 

Hvordan udregner jeg hvor mange watt mit LED-bånd bruger? Under hvert produkt står der hvor mange watt LED-båndet bruger pr. meter. Dette tal ligger du bare sammen med det antal meter du skal bruge.

Eksempel 1: Skal du f.eks. bruge 4 meter LED-bånd (12V) med en ydelse på 4,8 watt pr. meter, så skal du bruge en 20 watt netdel. 4 x 4,8 = 19,2.
4 meter LED-bånd bruger tilsammen 19,2 watt og derfor skal du vælge en 20 watt netdel.

Eksempel 2: Skal du f.eks. bruge 5 meter LED-bånd (12V) med en ydelse på 9,6 watt pr. meter, så skal du bruge en 60 watt netdel. 5 x 9,6 = 48.
5 meter LED-bånd bruger tilsammen 48 watt og derfor skal du vælge en 60 watt netdel. Men her er det vigtig at være opmærksom på at adapteren til 12V lys har en maks. belastning på 42 watt pr. adapter. Derfor er det nødvendigt enten at forkorte ledningen med en 1 meter (4 x 9,6 = 38,4), eller klippe den over og sætte den i 2 tilslutningsstik.

OBS: Du skal være opmærksom på at lysstyrken falder jo længere LED-båndet er. Derfor fremgår der på hver produkt en maksimale visuel længde på båndet, før der kan ses et synlig fald (30%) af lysstyrken.

  

Det smarte ved Häfele Loox, er at du mikse og matche produkter som du ønsker. Her skal du bare være opmærksom på at de tilsluttede komponenter IKKE bruger flere watt tilsammen, end det netdelen maksimal kan udlede.

Hvordan udregner jeg hvor mange watt mine komponenter tilsammen bruger? På hvert produkt/komponent står der hvor mange watt det enkle produkt bruger, og dette ligger du blot sammen.

Eksempel: Skal du f.eks. bruge 3 LED-spot(12V) med en ydelse på 3,8 watt pr. spot, og et 4 meter LED-bånd (12V) med en ydelse på 4,8 watt pr. meter, så skal du bruge en 40 watt netdel.

3,8 x 3 = 11,4
4,8 x 4 = 19,2
11,4 + 19,2 = 30,6

De 4 komponenter bruger tilsammen 30,6 watt og derfor skal du vælge en 40 watt netdel.

 

FARVEGENGIVELSESINDEKS (CRI eller Ra)

Lysets farvegengivelsesværdi måles i CRI eller Ra. Farvegengivelsesværdien fortæller hvor godt farverne gengives. Jo højere farvegengivelsesværdien er, jo bedre gengives farverne. Har du eksempelvis et maleri som du gerne vil have lyst op og dets farve skal gengives bedst muligt, skal du vælge et lys med en høj farvegengivelsesværdig.

Dagslys har en farvegengivelsesværdi på 100 CRI, hvilket er det højeste på skalaen. En LED-pære har en farvegengivelsesværdi på 80-95 CRI.

LED dioder har et naturligt problem med at vise røde farver, grundet den måde de er konstrueret på. Derfor oplyses R9 værdien ofte separat når der er tale om LED-bånd. Et LED-bånd kan i teorien have en lav R9 værdi, selvom Ra værdien er høj, og derfor oplyses R9 værdien seperat.

  

SPREDNINGSVINKEL OG LUX

Spredningsvinkelen er angivet i grader, og angiver hvor koncentreret lysstrålen er og i hvor stor en vinkel lyset spredes. En lille spredningsvinkel giver en mere koncentreret belysning på en mindre overflade, hvorimod en høj spredningsvinkel giver en mindre koncentreret belysning på en større overflade. Jo større vinkel, jo større spredning af lyset.

Lux (lx) angiver lysstyrken målt over en overflade, med andre ord hvor koncentreret lysstyrken er over en overflade. Lux kan godt minde lidt om lumen, men lux (lx) er lysstyrken over en overflade, hvorimod lumen (lm) er mængden af lys en pære udsender.

Lysstyrken over en overflade (lux) vil falde, jo højere spredningsvinklen er. Lysstyrken vil blive mindre, jo mere du spreder lyser ud over en overflade.

 

IP-GODKENDELSE

IP koden angiver lampens tæthedsgrad. IP koden består af 2 tal, som hver fortæller om graden af beskyttelse mod fremmedlegemer og vand.

Det første ciffer angiver graden af beskyttelse mod fremmedlegemer og beskyttelse af personer.

  1. Ingen beskyttelse
  2. Beskyttelse mod faste genstande med en diameter på 50 mm eller mere (f.eks. en hånd).
  3. Beskyttelse mod faste genstande med en diameter på 12 mm eller mere (f.eks. en finger).
  4. Beskyttelse mod faste genstande med en diameter på 2,5 mm eller mere (f.eks. værktøj).
  5. Beskyttelse mod faste genstande med en diameter på 1 mm eller mere
  6. Støvbeskyttet
  7. Støvtæt

Det andet ciffer angiver graden af beskyttelse mod vand.

  1. Ingen beskyttelse
  2. Dryppende vand
  3. Dryppende vand med en hældning på op til 15 grader
  4. Regn med en hældning på op til 60 grader
  5. Oversprøjtning fra alle retninger
  6. Vandstråle
  7. Kraftig vandstråle
  8. Nedsænkning i vand (kortvarig)
  9. Nedsænkning i vand (lang tid)

 

TILPAS LED-BÅNDET TIL DINE ØNSKER OG BEHOV

Det smarte ved et LED-bånd er at du kan tilpasse og klippe i det, så det passer lige til dine behov.

Klipning af LED-båndets længde (blå saks)

Et LED-bånd består af nogle små sektionslængder (C) og kontaktflader (P). For hver sektionslængde har du mulighed for at klippe i LED-båndet.
Hvis du ønsker at klippe noget af længden på LED-båndet, skal du klippe båndet lige før kontaktfladen (de to kobberfarvet markeringer), som vist på billedet med den blå saks. Det er vigtigt at du klipper præcis ved de små streger/anvisninger!

Forbinde LED-bånd (rød saks)

Ønsker du forbinde to LED-bånd, lave en 90 grader bøjning på ledningen eller andet, så har vi et stort udvalg af forskellige forbindingsled, som gør det muligt at forbinde to bånd med hinanden.
Hvis du ønsker at forbinde to bånd, så skal du klippe lige efter kontaktfladen (de to kobberfarvet markeringer) på bånd 1, og lige før kontaktfladen (de to kobberfarvet markeringer) på bånd 2, således du har 2 x kontaktflader mod hinanden som vist på billedet med den røde saks. Herefter kan du forbinde de 2 bånd med hinanden, ved hjælp af en af de smarte forbindingsled.

Kategorier Guides

Related Posts

Information

Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort

Nyeste indlæg

Se flere nye indlæg