Guide - Symo låsesystem

Intro

Når man skal bruge en lås til sit møbel kan det være svært at gennemskue de mange forskellige muligheder man har. Derfor vil jeg her prøve at gøre det hele lidt lettere at forstå, så alle kan gå i gang med at sætte lås i deres møbler.

Hvis du bare gerne vil have en lås uden at skulle tænke for meget over det, vil jeg anbefale at se vores KOMPLETTE LÅSESYSTEMER hvor alt du skal bruge er samlet i en pakke. Vær dog sikker på at tjekke om der er tilbehør til låsen.

Forskellige typer af låse

3 typer låsesystemer

Jeg vil som tage udgangspunkt i 3 forskellige typer af låse, selvom 2 af dem ligger meget tæt op ad hinanden.

  1. Tilholder (design fremfor sikkerhed)
  2. Pladecylinder (økonomisk, lav sikkerhed)
  3. Stiftcylinder (dyr, høj sikkerhed)

Grunden til jeg siger at 2 af dem ligger tæt op ad hinanden, er at pladecylinderen og stiftcylinderen faktisk anvender samme system, der er blot mere sikkerhed i stiftcylinderen. Lad os se lidt nærmere på de forskellige typer låse.

Tilholder

Denne type lås er som sagt mest brugt når der er tale om en lås og nøgle der skal give et flot udseende, og ikke den store sikkerhed. Disse låse findes især i gamle møbler, og derfor kan disse være gode hvis du skal renovere et gammelt møbel med lås, eller sætte en ny lås i et gammelt møbel.

Pladecylinder / Stiftcylinder

Den økonomiske løsning (pladecylinder) der er den mest anvendte til at aflåse møbler med. Den er billig og fungerer fint til møbler i hjemmet og kan fås i rigtig mange forskellige kombinationer. Pladecylinderen skal indsættes i et låsekabinet for at virke (mere om det under billedet). Samme princip er det med stiftcylinderen som også skal indsættes i et låsekabinet før det virker. Derved kan man faktisk anvende et hvilket som helst låsekabinet til hvilken som helt type lås (sikkerhed) man vil, smart ikke? :)

vejledning i symo låsesystem

For lige at forklare det lidt mere i dybden, så lad os tage udgangspunkt i billedet her over. På venstre side har du nemlig det vi kalder et låsekabinet. Låsekabinettet er det du monterer i skabet, og som skyder låseriglen ind og ud når du drejer nøglen (Låseriglen er det stykke metal der bevæger sig når du drejer nøglen, og som holder lågen / skuffen på plads). Når du har monteret dit låsekabinet, skal du i teorien aldrig tage det ud igen, da du kan skrifte cylinderen ud fra forsiden af lågen / skuffen.

I midten af billedet ser vi 3 drejelige knopper. Disse er "ekstraudstyr", og er ikke nødvendige for at låsen virker. De kan bruges til at sætte imellem låsekabinettet og cylinderen, for at få en drejelig knop omkring låsen.

Til højre ser vi magien. For det er her det smarte opstår ved dette system, nemlig cylinderne. Du kan nemlig sætte en hvilken som helst cylinder i låsekabinettet som passer til dette system. Du kan f.eks. starte ud med en pladecylinder med lav sikkerhed, men nu vil du gerne have højere sikkerhed på låsen. Så har du mulighed for at få en nøgle som kan trække cylinderen ud af kabinettet igen, så du kan sætte en anden cylinder i. Lad os dykke lidt mere ned i hvad muligheder man har med de forskellige cylindere.

(For kompliceret? Bare rolig, du er altid velkommen til at kontakte os hvis du er det mindste i tvivl :)

Cylindere / Nøgler

Som nævnt ovenfor så er det cylinderne der er hele omdrejningspunktet i et låsesystem. De 3 hyppigste udtryk når vi snakker cylindere er følgende:

  1. Pladecylinder
  2. Pladecylinder Objekt
  3. Stifcylinder (Denne kan fås i flere forskellige typer sikkerhed)

Disse 3 udtryk er egentlig blot en beskrivelse af hvordan låsen fungerer, og i samme omgang hvor høj sikkerhed låsen tilbyder.

Lås i miljø

En pladecylinder er den laveste sikkerhed, men en rigtig økonomisk løsning, og passer godt til et møbel man har stående i hjemmet. En pladecylinder objekt er samme teknik som den almindelige pladecylinder, dog er den lavet til at holde til et højere brugsfrekvens. Så hvis du skal bruges låsen mange gange om dagen, så vil dette være at foretrække. En stiftcylinder har en noget højere sikkerhed en ovennævnte, men prisen er også noget højere. Disse låse egner sig bedst til dig der har noget værdifuldt der skal gemmes af vejen, eller til en arbejdsplads der skal gemme dokumenter af vejen.

Nu da vi ved hvilke forskellige cylindere vi kan vælge, lad os så se lidt nærmere på typen af lås. For her er der nemlig forskellige begreber du skal være opmærksom på afhængig af dit behov.

Hvis du har været forbi produktsiderne inden du kom her, er du med garanti faldet over udtrykkende "enslukkende" og "forskelligtlukkende", og det kan måske virke lidt forvirrende som udgangspunkt, men der er en mening med det hele, heldigvis ;)

Enslukkende cylindere betyder at der f.eks. er 100 forskellige variationer af en låsekombination (man kan også sige at der er 100 forskellige nøgler), som man kan mikse som det passer en bedst. Det er en oplagt løsning hvis du vil lave flere møbler med låse, som du gerne bare vil bruge den samme nøgle til at åbne. Eller hvis du har få låse der skal have en forskellig nøgle.

Forskelligtlukkende cylindere betyder modsat at du får låse der har forskellige låsekombinationer (nøgler). Her skal man som regel købe dem usorteret eller i større mængde før dette giver mening. Det kunne være hvis du skal lave lås i skabe til 50 medarbejdere, som alle skal have hver sin nøgle, så er dette en oplagt løsning.

Hovednøglen kan købes ved siden af og kan låse alle låsekombinationer op. Rart at have liggende til en nødsituation!

Udtagernøgle Er som nævnt tidligere en nøgle du kan trække cylinderen ud af låsekabinettet med igen. Rigtig smart hvis du vil skifte cylinderlås uden at skille hele låsen ad igen.

Alt det her med cylindere og nøgler kan virke lidt kompliceret, og vi står altid klar til at hjælpe hvis der skulle opstå spørgsmål :)

Tilbehøret

Låseblik

Låseblikket er nok det vigtigste tilbehør, da det er det der holder fast i låsen når der er låst. Det er som regel en form for lille stykke metal der sidder på indersiden af møblet, som låsekabinettets rigel fanger når man drejer nøglen.

Cylinderroset

En cylinderroset er til når du har boret ud til en lås, kan der godt være en grim kant der skal skjules. Det kan du gøre med en cylinderroset, som egentlig blot er et stykke rundt metal du sætter på fronten, som dækker de grimme kanter af hullet.

Det var alt for denne gang, og jeg håber du har fået et lidt bedre indblik i hvordan en lås skal sammensættes.

Related Posts

Information

Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort

Nyeste indlæg

Se flere nye indlæg