Guide: Hængsler - Tekniske udtryk

Intro

Hængsler er noget vi alle har i hjemmet, men nok ikke noget vi alle går og tænker over til hverdag. Derfor kan det godt være lidt svært at overskue den dag vi skal sætte nye låger op, eller der måske er et hængsel der er gået i stykker som skal skiftes ud. Derfor har jeg lavet denne lille guide der forklarer alt hvad du har brug for at vide når det kommer til hængsler.

Jeg har delt guiden op i 2 dele, hvor del 1 en et overblik over de forskellige begreber der gør sig gældende når man kigger på hængsler. Del 2 kommer til at gå mere i dybden med de forskellige begreber, til dem der har brug for at få uddybet de forskellige udtryk.

Begreber

Her følger en total liste over begreber der gør sig gældende til hængsler. De er ikke listet i en bestemt rækkefølge.

Hængsler

Hængsel konstruktionsmål

Konstruktionsmål

Er en betegnelse der dækker over hvor lågen er placeret.

  • Udenpåliggende (Lågen ligger udenpå korpus)
  • Halvpåliggende (Lågen ligger halvvejs udenpå korpus)
  • Indeniliggende (Lågen ligger inden i / plan med korpus)

Hængsel kopmål

Kopmål / Kopafstand

Kopmål er diameteren på det hul hvor koppen skal ligges i lågen. Dette mål er i langt de fleste tilfælde Ø35 mm

Kopafstand er mål fra lågens yderside til kanten af kophullet. På tegningen til højre er målet angivet som E

Hængsel justering

Justeringsmuligheder

Der findes som udgangspunkt 3 forskellige måder at justere et hængsel på. Ikke alle hængsler kan justeres på alle måder, så kig efter dette på produktsiden.

  • Sidejustering
  • Dybdejustering
  • Højdejustering

Hængsel minimumsafstand

Minimumsafstand mellem låge og korpusside

Dette er ikke så meget et udtryk, som en ting man skal være opmærksom på. Nogle hængsler kræver en minimumsafstand mellem lågen og korpus før at hængslet kan fungere optimalt. Dette gælder ikke alle hængsler, men alligevel noget man skal være opmærksom på.

Hvis det er gældende for et hængsel, kan det altid ses på produktsiden hvilken afstand der kræves.

Vinkel

Vinkel er blot en betegnelse for hvor mange grader hængslet kan åbnes. Det kan være helt ned fra 45 grader og op til 140 grader. Det er angivet på hvert produkt hvor mange grader et hængsel kan åbne.

Fuge

Afstanden fra korpus yderside til lågens start. Dette mål skal bl.a. bruges når man skal vælge montageplade. På billedet til højre for lågeoverlæg lidt længere nede, er målet angivet på billedet som F

Softluk

Hvis et hængsel har softluk, betyder det at du kan lukke lågen, og den vil langsomt gå i. Det er ikke alle hængsler der har dette, men man kan som regel tilkøbe nogle simple softluk systemer som tilbehør til disse hængsler hvis det er noget der ønskes.

Montageplader

Nu bevæger vi os lidt væk fra hængsler og over til montageplade. En montageplade er den du skruer fast i skabet som hængslet er hænge fast på. Det er faktisk en lige så vigtig del som hængslet selv.

Hæangsel lågeoverlæg

Lågeoverlæg

Lågeoverlæg er i alt sin simpelhed den afstand der er fra kanten af korpus inderside til kanten af lågen. På billedet til højre er det målet der er anvist med et G. Dette mål skal man bruge for at vælge den rigtige montageplade.

montageplade-afstand

Montageplade afstand

Selvom det er kaldet afstand, så er det faktisk mere rigtigt at sige det er tykkelsen på montagepladen. Montageplade afstanden er den "afstand" som montagepladen er ud over det normale. På billedet til højre er målet angivet med bogstavet D

Kategorier Guides

Skriv en kommentar

Related Posts

Accept

Denne side anvender cookies. Ved at fortsætte med at bruge siden accepterer du at beslagsmanden bruger cookies til at lagre ikke personfølsomme data.