4 brugbare tips til at komme i gang med affaldssortering

Vi kan ikke komme udenom det længere, nu skal vi snart til at sortere vores affald i 10 forskellige kategorier lige meget om vi befinder os i hjemmet, sommerhuset eller på arbejdspladsen. Men hvordan skal man lige gribe det an? Hvor skal man finde plads til alle de skraldespande? Hvorfor skal vi overhovedet sortere? Hvilken sorteringsskraldespand skal jeg vælge?

Dette kan være nogle af de spørgsmål du stille dig selv efter de nye affaldssorteringsregler blev indført. Men trygt ikke. Denne guide vil give dig 4 brugbare og simple tips til at komme i gang med at affaldssortere.

Her kan du hente inspiration til:

  • Hvordan du sortere et affald korrekt
  • Hvordan du kommer i gang med affaldssortering
  • Hvordan du kan indrette dit køkken, bryggeres eller gang med sorteringssystemer
    • Sådan finder du den rette skraldespand
    • Eksempler på gode sortering- og affaldssystemer
    • Alternative løsninger til sorteringsløsninger
  • Hvorfor er det vigtigt at vi affaldssorterer

 

Tip 1: Sorter dit affald korrekt

Efter lange forhandlinger blev regeringen enige om at vi i Danmark skulle genanvende mere af vores affald og brænde mindre af. Mere genanvendelse er den del af regeringens klimahandlingsplan som skal gøre affaldssektoren grønnere.

De blev i regeringen enige om at alle danskere fra den 1. juli 2021 skal sortere deres affald i 10 forskellige sorteringskategorier, uanset om de befinder sig i hjemmet, på arbejdspladsen, i sommerhuset eller i det offentlig rum, og uafhængig af hvilken kommune de bor i.

Aftalen skulle være trådt i kraft 1 juli 2021 i alle landets kommuner, men bliver udskudt i mange kommuner som endnu ikke er klar. Det forventes at alle kommuner vil være klar i slutningen af 2022.

 

De 10 sorteringskategorier

Det er blevet bestemt fra regeringens side at vi alle skal sortere vores affald i 10 sorteringskategorier. De 10 sorteringskategorier er:

  • Madaffald
  • Papir
  • Pap
  • Metal
  • Glas
  • Plast
  • Tekstiler
  • Mad- og drikkekartoner
  • Restaffald
  • Farligt affald

 

 

Hvis du ønsker læse mere om de 10 forskellige sorteringskategorier, og hvilket affald der skal i de enkle kategorier, så kan vi anbefale at gå ind miljøstyrelsen hjemmeside. Vi har herunder linket til nogle gode hjemmesider som viser i form af video og illustrationer, hvilket affald der er tilladt at komme i de enkle kategorier og hvilke ikke er tilladt.

https://mst.dk/affald-jord/affald/saerligt-for-borgere-om-affald/

https://danskaffaldsforening.dk/faelles-sorteringskriterier 

  

  

Tip 2: Nye affaldsvaner - sådan kommer du i gang med affaldssortering

Her får du 10 gode råd til at gøre affaldssortering lidt lettere

  • Placer skraldespandene tæt på hvor du står med dit affald. F.eks. under køkkenvasken.
  • Vælg en kompakt skraldespand med flere rum, således du let og enkelt kan sortere dit skrald med det samme.
  • En spand til hver affaldskategori. Gør det nemt for dig selv at sortere dit affalds med en spand til hver kategori. Nogle affaldskategorier må gerne komme i sammen affaldsbeholder, så du kan med fordel samle disse for at få mindre antal spande under vasken.
  • Vælg et affaldssystem som er let at fylde i og tømme igen. Eksempelvis et affaldssystem med spande med låg og håndtag, så de er lette at tage op enkeltvis når skraldespanden skal tømmes.
  • Vælg en skraldespand med forskellige farvet låg eller håndtag. Gør det nemt for dig selv at huske hvilken skraldespande som skal bruges til hvad.
  • Vælg et affaldssystem med forskellige størrelse affaldsspande. Mængderne af affald i de forskellige kategorier kan variere meget, og derfor kan de være dejlig at have forskellige størrelser skraldespande.
  • Find en skraldespand i den rigtige størrelse i forhold til plads. Der findes et hav af forskellige affaldssystemer i forskellige størrelser og med forskellige funktioner. Se vores eksempler på affaldssystemer længere nede.
  • Vælg et affaldssystem med nogle funktioner som gør det lettere for dig at sortere. F.eks. et affaldssystem med udtræk, så du lettere kan komme til de enkle spande også de bagerste
  • Find alternativer til opbevaring af affald. F.eks. en pose i baggangen eller entreen til tørt affald, som eksempelvis flasker, pap eller papir
  • Se positivt på det, og klap dig selv på skulderen over at du er med til at gøre noget godt for miljøet.

 

  

Tip 3: Find den rette skraldespand/affaldssorteringssystem

Tror vi alle kan blive enige om, at det kan virke uoverskueligt at skulle sorterer vores affald i 10 forskellige kategorier. Hvor skal vi få plads til alle de skraldespande? Hvor skal jeg finde plads til 10 forskellige skraldespande i min lille lejlighed, i sommerhuset eller i tekøkkenet på arbejdspladsen?

Men det viser sig faktisk at det ikke er så besværligt når det kommer til stykket. Løsningen er den rette skraldespand/affaldssortringssystem!

 

Her får du nogle gode råd til at vælge den rette skraldespand 

Hvor skal skraldespanden placeret?

Mange af os benytter skabet under vasken til opbevaring af vores skraldespande. Men har du mulighed for at frigøre en skuffe eller et andet skab dedikeret til opbevaring af affald? Har du plads til affaldsspande andre steder end under køkkenvasken? Eller ønsker du at alt affaldssortering skal ske under køkkenvasken?

 

Eksempel på skraldespande til køkkenskabe med låger

Hailo Terzett

Hvis du stadig er en af dem som har den gamle traditionelle og klassiske affaldsstativ som sidder fast på lågen, så kan du med fordel skifte den ud med en mere kompakt skraldespand med flere rum.

Her kan vi anbefale en skraldespand med flere rum og udtræksløsning. Så får du en kompakt skraldespand med flere rum som kan trækkes ud, således du nemt kan komme til alle skraldespande.

Eksempelvis det smarte af Hailo Terzett som er en simpel skraldespand med 3 spande til montering i bunden af skabet. Hailo Terzett er med fuldudtræk således du nemt og enkelt kan komme til de inderste spande.

Grundet skraldespanden størrelse, så kan du stille to skraldespande op ved siden af hinanden. Skraldespanden måler kun 251 mm i bredden, og derfor er der i nogle tilfælde plads til 2 skraldespande ved siden af hinanden i et standard køkkenskabe på 60x60.

Så har du 6 forskellige skraldespande i et og samme skab, og der er ovenikøbet plads ovenpå skraldespandene til andre ting som fx affaldsposer, opvaskesæbe, opvaskebørste eller andet som man normalt har under vasken. Skraldespanden måler kun 400 mm i højden, og der er derfor masser af plads til vasken og mulighed for at ligge ting ovenpå skraldespanden. Et standard køkkenskab måler normal 800 mm i højden

Køb Hailo Terzett HER!

  

Vores bedst sælgende

Du kan også købe vores bedst sælgende sorteringsskraldespand, som kommer med 3 eller 2 spande med tilhørende låg, samt håndtag i forskellige farver. Affaldssystemet sidder på et udtrækkelig bundudtræk, som kan trækkes HELT ud, så du nemt kan komme til når du skal sortere dit skrald. Spandene kommer med låg og håndtag i forskellige farver, så du lettere kan finde rundt på spandene.

Køb vores bedst sælgende sorteringsskraldespand HER!

 

Eksempel på skraldespande til skuffer

Hailo Cargo

Har du et køkken med skuffer, kan vi anbefale det smarte Hailo Cargo affaldssystem med 4 spande. Denne model skrues fast i siderne af skabet, samt på fronten af din køkkenfront. Affaldssystemet passer til et standart 60’er skab.

Hailo Cargo er med fuldudtræk således du nemt og enkelt kan komme til de inderste spande, samt med dæmpet indtræk så skuffen ikke smækker i når skuffen lukkes. Affaldssystemet kommer med 4 dybe og hængende skraldespande som alle kører med ud når skuffen åbnes, for let tilgængelighed og nem afskaffelse af affald.

Udtrækket kommer med en pæn hylde/låg til skraldespandene. Du kan benytte hylden til opbevaring af andre ting som fx affaldsposer, opvaskesæbe, opvaskebørste eller andet som man normalt har under vasken. Skraldespanden måler kun 370 mm i højden, og der er derfor masser af plads til vasken og mulighed for at ligge ting ovenpå skraldespanden. Et standard køkkenskab måler normal 800 mm i højden.

Hailo Cargo fås i mange forskellige modeller og størrelse. Hailo Cargo affaldssystem fås med 1 spand til skabe med en korpusbredde på helt ned til 300 mm, helt op til skabe med en korpusbredde på 600 mm med 2 eller 4 spande.



Køb Hailo Cargo HER!

  

Alternative løsninger til opbevaring af affald

Det kan være svært at finde plads til alle de spande under køkkenvasken og uden at skulle gå ned med skraldet flere gange om dagen. Derfor kan de også være en god ide at finde alternative løsninger til opbevaring af affald.

Eksempelvis et affaldssystem/skraldespande ved siden af køkkenet. Dette kunne være brugbart i virksomheder, hvor der er mange mennesker som skal smide deres skrald nu. Skraldespandene er synlige og kan have en større størrelse.
Eller i sommerhuset hvor køkkenet måske ikke er så stort. Her kan det anbefales at benyttet et affaldssystem/skraldespande som kan stå i forlængelse med køkkenet.

Et andet alternativ kunne f.eks. være kasser eller en pose i baggangen eller entreen til tørt affald, som eksempelvis flasker, pap eller papir. Det er en let og enkel måde at opbevare sit tørre affald uden det skal fylde i køkkenet.

Til opbevaring af poser med tørt affald har vi vores moderne, flotte og populære hylder og knagerække i antracit. Her kan du hænge dine poser med affald, så det er let at tage med ud til skraldespanden næste gange du forlader hjemmet.

 

Tip 4: Derfor er det vigtig at affaldssortere - Gør det for miljøet

Mere genanvendelse frem for forbrænding - Affald kan blive til nye produkter

Der er vist ingen tvivl om at affaldssortering og genbrug er godt for miljøet. Jo mere vi kan genanvende, jo bedre er det for miljøet. Dette kan der vist ikke herske nogen tvivl om. Men gør det nogen forskel at jeg sorterer mit afflad?

Ifølge Miljøstyrelsen er det muligt at genanvende næsten 9 kg når du sorterer 10 kg tørt plast, glas, pap, papir og metal fra husholdningen.

På deres hjemmeside skriver de: "Når du sorterer 10 kg "tørt" affald fra husholdningen - plast, glas, pap, papir og metal - så er det muligt at genanvende næsten 9 kg til fremstilling af nye produkter. Når du sorterer 12 kg "vådt" affald fra husholdningen - madaffald og andet organisk affald - så er det muligt at genanvende det til biogas med samme energiindhold som 1 liter råolie."

Så konklusionen er at der gør den kæmpe forskel at vi affaldssorterer korrekt, så vi kan passe på vores klode og genanvende så meget som muligt.

  

Konklusion

Vi håber denne guide har givet dig et par tips til hvordan du kommer i gang med affaldssortering, samt givet dig inspiration til hvilke smarte affaldssystemer der findes så du får lettere ved at affaldssortere i hverdagen. Har du nogle tips og tricks til at gøre affaldssortering lettere, så skriv dem endelig herunder.

Kategorier Guides

Related Posts

Information

Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort

Nyeste indlæg

Se flere nye indlæg